Slide – 0

Slide 1

Slide 3

Slide 4

Slide 5

Firman Allah swt dalam Surah Adz-Dzariyat ayat 56

Dan tidak Aku menciptakan jin dan manusia kecuali untuk mengabdikan diri kepadaKu.

Bertani Satu Ibadah

“menjalankan segala bentuk aktiviti pertanian untuk meraih pendapatan dan keredhaan Allah SWT berteraskan kepada konsep ibadah di dalam Islam”.

Islam & Pertanian

Dan bahawasanya seseorang itu tidak akan memperoleh (kebaikan) kecuali dari hasil usahanya sendiri.

An-Najm ayat 39

Andainya kiamat tiba dan pada tangan seseorang daripada kamu ada sebatang anak kurma, maka hendaklah dia tanpa berlengah-lengah lagi menanamkannya.

Hadith riwayat Imam Ahmad

Dialah yang menjadikan bumi untuk kamu; mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jugalah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatnya dah takutilah kemurkaan-Nya).

Al-Mulk ayat 15

Barangsiapa yang petangnya penat, setelah berjaya menghasilkan produk daripada kerja tangannya sendiri, maka petang itu, diampunkan dosa-dosanya oleh Allah

Hadith riwayat Imam Al-Tabrani

Sesiapa yang memiliki tanah, hendaklah dia mengusahakannya, namun jika dia tidak berupaya melakukannya, maka hendaklah diberikan kepada saudaranya (supaya diusahakan) dan janganlah menyewakannya.

Hadith riwayat Abu Daud

Berita

Program Terkini


Fatal error: Call to undefined function StatPress_Print() in /home/bertani/public_html/v2/wp-content/themes/bsi/template_homepage.php on line 237